De Transhumane mens

 

DE TRANSHUMANE MENS: VAN BIOLOGISCHE EVOLUTIE NAAR ROBOTMENS

DELFT, 2014 MARCEL MESSING

 

‘En dat is precies wat de mens voor de supermens zal zijn:

iets belachelijks of een voorwerp van pijnlijke schaamte.

Jullie hebben de weg afgelegd van worm tot mens

en veel in jullie is nog worm.

Eens waren jullie apen en ook nu nog is de mens

meer een aap dan willekeurig welke aap.’

Friedrich Nietzsche: uit: Also sprach Zarathustra

De ontwikkelingen van genetica, informatica, nanotechnologie, robotica, neurochirurgie, synthetische biologie en op het terrein van de artificiële intelligentie gaan zo snel dat talloze mensen het nauwelijks of niet meer (kunnen) volgen. Kant-en-klaarprojecten lagen al jaren op de tekentafel van de genetic engineers en worden nu uitgevoerd.

De toekomst van de transhumane mens, een mengeling van mens en super-technologie, komt steeds dichterbij. Er wordt al druk geëxperimenteerd met het samensmelten van mens en machine (cyborg). De internationaal bekende wetenschapper Ray Kurzweil is een van de pioniers op dit gebied. Hij wordt (financieel) gesteund door o.a. Bill Gates en spreekt al jaren over ‘het tijdperk van spirituele machines’. Vooral binnen de militaire sector (o.a. DARPA) vinden veel experimenten plaats in de richting van de robotmens.

Wie overziet de enorme consequenties hiervan? Een ethische discussie over deze technologische revolutie is er nauwelijks binnen politiek, wetenschap en onderwijs. Hoe zien we onze toekomst? Willen we wel een robotmens zijn, een cyborg, een transhumane mens?

Nogal wat Hollywoodfilms hebben de transhumane mens al enkele decennia geleden aangekondigd: de bionische mens, iron man, spiderman, superman. De technologische Übermensch wordt in vele kleurschakeringen op het witte doek gebracht als de toekomstige held. Maar wie of wat is de mens? Zijn wij ons brein? Hebben we géén vrije wil? Is het leven doelloos of beschikt de mens over spirituele mogelijkheden, die wel eens vernietigd zouden kunnen worden door een ‘technocalyps’, waarin volgens het scheppingsmodel van technologen en genetic engineers de maakbare mens is geconstrueerd?

 

Drs. Marcel Messing, antropoloog-filosoof, zal op deze belangrijke thematiek ingaan. Hij publiceerde 25 boeken, waarvan een aantal in vertaling zijn verschenen, geeft lezingen en themadagen, spreekt regelmatig voor de radio en publiceert o.a. in de tijdschriften InZicht, Frontier en Speakers Academy Magazine.

sg.tudelft.nl/event/de-transhumane-mens-van-biologische-evolutie-naar-robotmens/#recording-1859